ABC-ul aerisirii

Apa de condens in locuinte era o problema aproape necunoscuta in trecut. Inainte de prima criza a petrolului si de ordonanta de protectie termica care a urmat in 01.11.1977, am aruncat literalmente caldura pe fereastra. Ferestrele vechi nu erau nici pe departe atat de etanse ca cele de astazi. Ele opuneau, asadar, doar o rezistenta scazuta fluxului de aer. Ramele inguste se deformau in timp, iar de un plan de etansare pe toata circumferinta nici nu putea fi vorba.

Odata cu instalarea ferestrelor moderne din PVC nu mai are loc nicio auto-ventilare – si putem economisi si energie. A aparut insa brusc o problema complet noua: umiditatea! Aceasta se face simtita prin semnalmentele cunoscute: condens pe geamurile ferestrei, formare de mucegai, distrugerea cladirilor si inrautatirea climatului in locuinte.

Condensarea vaporilor, deci formarea condensului, este un proces fizic foarte normal, care, pe cat se poate, nu ar trebui sa aiba loc in interiorul unei cladiri. Aerul din incaperi contine o anumita cantitate de umiditate sub forma de aburi. Acesti aburi iau nastere in viata de zi cu zi: gatitul, spalatul, folosirea dusului produc aburi in cantitati mari. Si omul produce prin respiratie si transpiratie umiditate iar plantele din camera sporesc si ele umiditatea aerului. In plus, la constructii noi, cantitatea mare de umiditate ramasa de la corpul constructiei poate ajunge la presiunea de saturatie si astfel sa condenseze.

Asadar, aerul cald si umed din camera trebuie sa fie schimbat cu aerul de afara mai rece si uscat.

Scopul aerisirii incaperilor

Reducerea umiditatii aerului nu va mai fi mult timp singura cerinta impusa unei ventilatii moderne a incaperilor. Un schimb de aer continuu si suficient este extrem de important pentru locatarii unei cladiri. Pentru aceasta urmatoarele criterii trebuie sa fie indeplinite:aer 2

  • – reglarea umiditatii aerului din incapere
  • – inlocuirea aerului de respirat
  • – eliminarea mirosurilor si substantelor daunatoare
  • – reglarea temperaturii in spatiul interior
  • – aductia aerului pentru instalatiile dependente de aerul din incapere

Moduri de aerisire

Se face o distinctie generala intre doua modalitati de aerisire:

Aerisirea naturala Aerisirea mecanica
Aerisirea prin rosturi Instalatii de aerisire
Aerisirea prin fereastra Instalatii de aerisire si aspiratie
Aerisirea prin puturi de ventilatie

Aerisirea prin fante

aer 3 In cazul aerisirii prin fante, fereastra este deschisa numai intr-o anumita masura. La ferestrele oscilo-basculante standard se basculeaza, de regula, cerceveaua. Cu aerisirea prin fante se urmareste numai un schimb de aer conditionat; in consecinta, mentinerea in stare basculata pe durate indelungate este corelata cu pierderi de energie in sezonul rece. Din cauza racirii puternice a pervazului ferestrei, pericolul deteriorarilor prin condensarea vaporilor este si mai ridicat.

Aersirea completa

aer 4 Cel mai eficient schimb al aerului din incapere este aerisirea completa. Cerceveaua ferestrei este deschisa complet si schimbul de aer are loc in decurs de 4 pana la 10 minute. In cazul ventilarii complete pierderile de energie sunt minime. Datorita faptului ca schimbul de aer se petrece foarte rapid nu are loc racirea partilor de cladire.

Aerisirea transversala

aer 5 In cazul aerisirii transversale schimbul de aer are loc si mai rapid. Intr-un interval de 2-4 minute aerul din incapere este complet schimbat. In acest scop, toate ferestrele si usile trebuie deschide, astfel incat sa se formeze un curent de aer.

Un schimb regulat intre aerul din exterior si cel din interior constituie premisa pentru o clima placuta in incapere si pentru un confort sporit al locuintei.

De aceea pentru toate ferestrele GEALAN se poate monta optional sistemul automat de ventilatie GECCO(GEalan Clima COntrol).

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.